Visionen med hagen

Om hagen

Clary’s hage är ett privat initiativ till minne av 3 starka kvinnor som älskade livet och stod upp för de svaga och behövande. Ett blivande rekreationsområde för familjer med särbegåvade barn och ungdomar. Till minne över Sophie, Ingrid och givetvis Clary.

Det är tragiskt att vårt samhälle inte är bättre rustat att hantera de situationer som uppkommer. Varken före, under eller efter ett barn kommer till världen. Hela familjer drabbas. Clary’s hage är vårt sätt att stötta dessa slutkörda familjer, att ge ett andrum i tillvaron, en plats befriat från personer som ifrågasätter och ställer en massa frågor.

Vi har många att tacka för att ha gjort Clary’s hage möjligt. Ingen nämnd! Ingen glömd!

Clary’s hage drivs med ideella krafter och finansiellt stöd av Bennet Foundation ub. 

höst1

Inspirationen bakom Clary’s Hage

Inspirationen kommer från Ingrid som var en stark kvinna som ställde upp för de svaga och behövande. Ingrid blev 1955 sjukhemsföreståndarinna för Ryds sjukhem i Höganäs där hon uppvisade extremt lösningsorienterad begåvning med bl. a. anordnade årliga auktioner av sjukhemmets boendes handarbeten – där allt överskott gick till goda ändamål. Samt inspiration från eldsjälar som Sophie och naturligtvis Clary.

Ingrid
Ingrid som ung barnhemslärarinna i Schweitz.
Sophie
Sophie på stranden nedanför Clary’s hage.

 

clary_svensson
Clary med ett av sina älskade barnbarn.

Clary’s hage fram tills idag, i nuet och vad som väntas i dess framtid

Efter flera års arbete som inkluderat: utkörande av närmare hundra ton bärlager (på rullebör med handkraft), flera kubikmeter död stormskadade skog och sly bortrensat, plantering av flera hundra nya plantor av diverse växter, så behövde Clary’s hage hjälp med pollineringen, så nu har vi i Clary’s Hage även Biodling som ger underbar honung som vi framställer på ett så naturnära och rent sätt som möjligt med inspiration från uråldriga spanska metoder.

En familjemedlem som jobbade extra på Helsingborgs stadsbibliotek hade fått en burk honung i julklapp, de hade bikupor på bibliotekets tak från Raushoung. Kontakt med biodlaren resulterade i att vi hyrde bikupor i två år för att sedan gå en höst/vinter/vår kurs för att bli biodlare i egen regi.

Clary’s hage med alla dess träd, blommor, insekter och fåglar uppskattar nytillskottet av våra miljoner nya Buchfast-bin.

Vår vision nu är att vi inom ett par år ska kunna erbjuda en rad olika produkter som främjar hälsan. Olika produkter med honung: propolis, bivax, salvor, tvål, shampo, öl, honungsrom, recept-blandingar, osv. Allt finansiellt nettoöverskott kommer oavkortat gå tillbaka till syftet att administreras i stiftelsen – Clarys Charity Foundation ub.  

Clary’s honung produceras enligt biodynamiska principer. Inga gifter används, varje bisamhälle utvecklas naturligt, får svärma när det känner sig moget, allt utan mänsklig manipulation.

Läs mer om Demeter odling på  www.demeter.se

honey1

Furuboda

Furuboda är vår första utvalda samarbetspartner för Clary’s hage. Vi är väldigt glada och tacksamma för allt stöd vi fått och att vi fått använda Furubodas underbara personal som bollplank i våra tankar och idéer kring Clary’s hage.

Furuboda Assistans är en privat assistansanordnare med nöjda kunder i Skåne och Blekinge, ett helägt dotterbolag till den ideella Föreningen Furuboda som drivs helt utan externa vinstsyften. Furuboda startade 1960 med 2 eldsjälar som såg ett behov för funktionsnedsatta som de löste på ett pragmatiskt enkelt sätt.

Mer information om Furuboda: http://furuboda.org/om-oss/historia/

IMG_2649