Clary's hage

Ett privat initiativ för familjer med särbegåvade barn

Clarys honung

clarys kupa fluster drag reduktion med vinkork

Vår honung

Under perioden Juni till Augusti försöker vi slunga fram ny färsk honung. Vår nyslungade färskhonung produceras i enlighet med lång tradition från Spanska Andalusien.

Eftersom vi i norra Europa  har en helt annan flora än i södra Europa, framförallt innehållande nektar med högre glukoshalt, så kristalliserar gärna vår svenska honung. Om man inte fryser ner den!

För att bromsa denna process, och få nyslungad honung året runt, fryser vi ner den direkt efter gravitationsfiltreringen, som är en naturlig process med jordens gravitation som ”motor”.

I burkbotten hittar ni en etikett med skördedatum, just denna dag har just denna burks honung slungats och frysts in.

Honung har egentligen inget bäst före datum, man har ju hittat fullt ätbar vid utgrävning av pyramiderna.

Men vi och våra älskade kunder tycker den ska avnjutas färsk, därför har vi valt en 350g burk vilket i de flesta fall räcker tills honungen i rumstemperatur börjar stelna.

Butikshonung, mer eller mindre ”krämig”, har sitt ursprung från tiden innan det fanns moderna frysar.

Vår färsk-frysta honung är ofta flytande upp till en vecka vid rumstemperatur, upp till en månad förvarad i kylskåp, upp till ett år förvarad i frysskåp. 

Föredrar man krämig hårdnad honung är det bara att låta den stå mörkt i rumstemperatur ett par dagar.

Vill man få hårdnad honung flytande igen –  gör som husmödrarna i Andalusien – ställ burken i ett ljummet vattenbad och rör tills den blir flytande igen.

På bilderna i galleriet kan ni se delar av vår unika process av honungens väg – från bisamhälle – till infryst burk.

Till skillnad från butikens flytande honung som har kokats, är vår honung helt naturlig, och som alla honung bör inte ges till barn under 12 år pga risk för naturliga sporer från naturen som kan vara skadliga för barn.

Honung innehåller förutom sannolikt spår av pollen från 150-300 olika blomsorter, lite sackaros men främst monosackarierna fruktos och glukos.

100 gram honung kan innehålla ca 300Kcal kalorier, 4mg natrium, 50mg kalium, 80 000mg kolhydrater, 300mg protein, 0,5mg vitamin C, 6mg kalcium, 0,4mg järn, 2mg magnesium.  

Det tar ett bi 50 000 flygningar över 5 dagar för att göra 1 gram honung. Som tur är har samhället >50 000 bin till sin hjälp, så teoretiskt sett tar det våra bin ca 1 timme att dra in 100 gram honung. 

Välkommen kontakta oss för att fylla på i frysen med himmelskt god färskfryst honung!

 info(at)claryshage.se

Vår honung

© 2024 Clary's hage

Design By: Kreativt.nu

Tema av Anders Norén