Clary's hage

Ett privat initiativ för familjer med särbegåvade barn

Fodermatning

Efter att ha nästan brutit ryggen kånkande hinkar Bifor, gjorde vi i år slag i saken och grävde ner oss i detta ack så viktiga moment. Invintringen.

Vi kommer göra kemisk analys av Bifor samt olika socker produkter inkl melass, för att bilda oss en uppfattning om bästa lösningen med minst naturpåverkan.

Vi testade ett par olika enklare metoder med halm kutterspån och lecakulor. anledningen till att våra bin inte vill dricka ut automaten med lecakulor är sannolikt pga att Lecakulorna emitterar svavelväten, vi ser samma val vid matning inne i kuporna. Kutterspån är ingen hit, bina drunknar när kutterspånen blivit blöta. Plastlådan med lecakulor rör bina knappt, till skillnad mot baljan med halm!

Men vi har kommit fram till att den säkraste, snabbaste och över tid billigaste metoden är att köpa foderlådor som fylls tills bina inte vill ha mer. Utan halm. Utan Leca. Utan kutterspån. Överblivet foder kan återvinnas och ges längre fram med burk matning som går att göra med Clarykupas tak del utan att man behöver öppna bikupan.

sockerlösningen skapar vi med billigt strösocker som löses upp med en betongblandare och batteriborrmaskin i en av våra klarningstankar i rostfritt. 20Kg strösocker löses upp i 10liter kokande vatten som med fördel värms med värmeisolerande motorrumsmattor fr Biltema för ett par tior, som reducerar energiåtgång och tid till ett minimum.

Socker för 20 kupor tar ungefär lika mycket plats som bifor för 6 kupor..  till bråkdelen pris.

Vårt sätt att få sockerlösningen från dunken till foderbaljan…? En båthävertpump för en hundring hos Biltema!

 

 

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2024 Clary's hage

Design By: Kreativt.nu

Tema av Anders Norén