Clary's hage

Ett privat initiativ för familjer med särbegåvade barn

Clary’s Lager – ett öl smaksatt med vår egen honung och havtorn

När vi planerade Clary’s hage bjöd vi in Höganäs egen kommun ekolog Åkesson att inventera vårt ett tunnlands stora vildvuxna ”biotop” till skog. Vi berättade varför vi köpt marken, vad vi tänkte göra, och Åkesson tyckte det var en fin ide.

På min fråga vad man skulle plantera för att byta de hårda havsvindarna för plantorna, skapa en skyddande barriär som barnen inte förvillar sig ut i trafiken, och då gärna med något ätbart i bär-väg, tipsade Åkesson oss om Havtorn och Slånbär! Åkesson gjorde det med en from förhoppning att vi skulle skona de stora stenar med lav, lav Åkesson forskat på – lavar tar flera hundra år att växa till sig.

Vi har skonat stenarna med lav, planterat hundratals plantor såsom Åkesson rekommenderade. Sen går Höganäs kommunekolog bakom ryggen och anmäler oss för att vi gjort precis det han rekommenderat oss att göra? Hmm…

 

Hur som helst, vid ett besök på dryckesmässan i Malmö kom vi i samspråk med en bryggare på ett lokalt bryggeri. Vi frågade om man kunde få användning av våra havtornsbär och kanske vår honung i öl-branschen?

Bryggaren lyste upp som en sol! Det hade han alltid drömt om att få göra!

Provbatchen som togs fram blev så bra att vi kort därefter fick Råå bryggeri att producera en större batch. Resultatet blev ett tjej-öl, som de sa ”inte smakade så mycket öl” , som kanske till och med var mer hälsosamt än vanlig öl.

Vårt öl såldes i hela Sverige och exporterades till länder som Belgien, Nederländerna och Spanien. Det hamnade till och med överst på öl-menyn på Helsingborgs finaste restaurang – Sillen och Makrillen!

Tack vare Höganäs rådiga kommunekolog, Bennet foundation’s finansiering och mycket hårt ideelt arbete – så såg Clary’s Lager dagens ljus!

 

Clary’s lager fanns till beställning via Systembolagets hemsida för privatkunder i hela Sverige, samt fysiskt i standardsortimentet hos följande systembolagsbutiker:

 

Råå, Helsingborg

Drottninggatan, Helsingborg

Berga, Helsingborg

Väla, Ödåkra

Storgatan, Höganäs

Center Syd, Löddeköpinge

Borggårdsgatan, Hässleholm

Västerhaninge centrum, Stockholm

 

 

 

© 2024 Clary's hage

Design By: Kreativt.nu

Tema av Anders Norén