Clary's hage

Ett privat initiativ för familjer med särbegåvade barn

Clary’s honung

Vår färsk-frysta honung honung finns nu åter till försäljning! Ni finner den i en frysbox på elskåpet vid Höganäsvägen 15 i Viken på Lördagar och Söndagar 11-17.

Då vi är måna om att hålla vår superrena honung i fryst- eller djupkylt skick tills ni hämtar, fyller vi på efterhand som vi får signal från banken att det håller på att ta slut i frysboxen. Vill ni köpa större partier kan ni skicka oss ett meddelande till info(at)claryshage.se

Vårt mål är att varje år slunga fram nyskattad honung i maj, juni och augusti.

Det finns många fördelar med Färsk-Fryst-Honung – jämfört med den honung du normalt kan köpa i affären. Tillexempel avnjuta underbart nyslungad honung året runt!

Skillnaden i smak jämfört med traditionell Gammal-Gubba-Honung – är underbart uppenbar!

Prova gärna – och du kommer ha svårt gå tillbaka till den honung du tidigare varit van vid!

 

Hur gör andra?

Traditionell Gammal-Gubba-Honung skapas på två sätt.

Det äldsta sättet innan vi hade frysanläggning är att man med en traditionell borrmaskin och degvisp rör honungen i ett öppet kärl 1-2 gånger per dag i 1-2 veckor.

Ett lite nyare sätt, som någon kommit på för att spara tid, liknar det första, men man häller i en burk Gammal Gammal-Gubba-Honung i det öppna kärlet medan man med borrmaskinens deg-visp blandar allt innan man häller på burk.Ofta i helt öppen oskyddad miljö.

Skulle något av dessa alternativ ta för lång tid, i kombination med att nektarn innehållit mycket glukos, då stelnar honungen – redan i det öppna kärlet!

För att överhuvudtaget få ner honungen i en burk tvingas man hetta upp honungen t ex med en doppvärmare. Värmen runt värme-elementet kan bli väldigt hög – hög värme är som bekant inte bra för nyttigheterna i binas dyrt insamlade honung.

 

Så här gör vi!

Vår nyslungade Färsk-Frysta-Honung, utvinns på följande sätt. När vi ser att bina täckt honungscellerna till minst 30-50% på blomfältet, transporterar vi hem ramarna till vår slungbod i skyddande plastlådor.

Nästa steg är att avtäcka honungsramen för att medelst naturlig centrifugal kraft slunga ur honungen ur binas naturligt byggda honungsceller. Genom att avtäcka ramarna från binas täckvax över ännu icke avtäckta ramar, går inget dyrbart insamlat honung till spillo, (på avtäckningsbord mm).

När vi slungat ur honungen, läggs ramarna tillbaka i sina transportlådor av plast, för att återbördas till respektive bikupa på fältet. På detta sätt går ingen av bina dyrbart inhämtad honung till spillo!

Nästa steg är att tappa den nu nyslungade honungen på första klarningstanken. Givetvis en livsmedelsklassad tank – för vår del kompletterad med ett extra dammskydd. Tack vare denna första klarningstank försvinner den tidsmässiga flaskhalsen som annars uppstår när filter snabbt sätts igen av vax. Vax har lägre densitet än honungen.

Efter att honungen från första klarningstanken passerat genom två livsmedelsklassade nylonfilter ner i en 100% ren rostfri livsmedelstank, spänns ett nytt rent linnetyg över och tanken ställs att klarna med hjälp att jordens dragningskraft. Gravitationsfiltrering! eftersom lättare partiklar som pollen, vax och damm är lättare än honung flyter dessa upp – och omvänt sjunker andra ner till tankens botten. Kvar – i mitten – återfinns vår superrena nyslungade honung! Naturligare kan det inte bli!

Under denna klarningsprocess arbetar rummets avfuktare för fullt för att bibehålla binas redan låga honungsvattenhalt. All honung är hydroskopisk, dvs den suger fukt från omgivande luft. Det är därför bina efter avfuktning täcker sina honungsceller med ett fint vax lock och en av anledningarna honung är så bra medicinskt!

Allt detta sker dag 1.

Slungdatum kan avläsas i botten av varje bur, vilket innebär att det inte finns någon risk att tappa bort datumet om man skulle förväxla lock.

Efter ca 24 timmar är honungen klar att tappas på rena honungsburkar – förseglas, dateras och snabbt frysas ner!

Även vår honung kan stelna, i olika grad, beroende på hur stor andel glukos från blommorna bina hämtat nektarn. Men blir oftast flytande igen efter bara 10 sekunder i mikrovågsugnen (obs! utan lock), eller ett par minuter i ett ljummet vattenbad – så som mödrar i Andalusien gjort i hundratals år!

 

Så – välkommen njuta vår Färsk-Frysta-Honung – året runt!  

 

 

 

 

© 2024 Clary's hage

Design By: Kreativt.nu

Tema av Anders Norén