Clarys honung
Vår honung
Vad är skillnaden mellan vår och andras honung?
Den honung du kan köpa i affären är sannolikt tillverkad traditionellt:
Skörd-silning-rörning under flera dagar – i öppna oskyddade kärl tills honungen är ”krämig”.
Ofta kan detta ta flera dagar.
En nyare metod är Skörd-silning-tillsats av en burk gammal honung-rörning i oskyddade kärl-tappning på burk samma dag. Kallat ympning.
Hur skiljer sig då vår metod?
Skörd-klarningstank1-silning-klarningstank2-tappning på burk. I skyddade kärl!
Med hjälp av jordens dragningskraft renas honungen i de båda klarningstankarna naturligt innan vi fryser in den förseglade burken. Oftast samma dag vi skördat!
Färskare kan det knappast bli!
Vi skördar normalt vid midsommar och i slutet av Augusti.
Vår färskfrysta honung produceras i enlighet med lång tradition från Spanska Andalusien.
Eftersom vi i norra Europa har en helt annan flora än i södra Europa, framförallt innehållande nektar med högre glukoshalt, så kristalliseras gärna vår svenska honung i rumstemperatur. Därför fryser vi ner vår honung så du kan njuta ”nyslungad” honung – året om!
På burkbottens etikett ser ni skördedatum, – just denna dag har just denna burks honung skördats.
Honung har egentligen inget bäst före datum, man har ju hittat fullt ätbar vid utgrävning av pyramiderna.
Vi har valt att förpacka vår honung i 350grams burkar för att erbjuda lagom mängd flytande honung innan kristalliseringen tar vid.
Vår färskfrysta honung är ofta flytande upp till en vecka vid rumstemperatur, upp till en månad förvarad i kylskåp, upp till ett år förvarad i frysskåp.
Föredrar man krämig hårdnad honung är det bara att låta den stå mörkt i rumstemperatur ett par dagar.
Vill man få hårdnad honung flytande igen – gör som husmödrarna i Andalusien – ställ burken i ett ljummet vattenbad och rör tills den blir flytande igen.
På bilderna i galleriet kan ni se delar av vår unika process av honungens väg – från bisamhälle – till infryst burk.
Till skillnad från butikens flytande honung som ofta har kokats, är vår honung helt naturlig, men som med all honung bör den inte ges till små barn pga risk för naturliga sporer från naturen som kan vara skadliga för barn.
Honung innehåller förutom sannolikt spår av pollen från 150-300 olika blomsorter, lite sackaros men främst monosackarierna fruktos och glukos.
100 gram honung kan innehålla ca 300Kcal kalorier, 4mg natrium, 50mg kalium, 80 000mg kolhydrater, 300mg protein, 0,5mg vitamin C, 6mg kalcium, 0,4mg järn, 2mg magnesium.
Det tar ett bi 50 000 flygningar över 5 dagar för att göra 1 gram honung. Som tur är har samhället >50 000 bin till sin hjälp, så teoretiskt sett tar det våra bin ca 1 timme att dra in 100 gram honung.
Välkommen kontakta oss om du behöver fylla på frysen med vår himmelskt goda färsk-frysta honung!