Vinterfodring

Att stödfodra bina under vinterhalvåret

Fabrikstillverkat industriellt invertsocker 16 Kg

En vanlig orsak till att ett samhälle dör under vintern lär vara svält.

Är det riktigt kallt kan fodret frysa och då dör bina även om du har fullt fodermagasin.

Vår egna bikupa och dess finurliga isolering löser detta.

En del biodlare väger kuporna för att se att bina har tillräckligt med mat över vintern. Ofta räcker det med att lyfta hela kupan lite försiktigt genom att att lyfta lite i botten.

Återbruk årets honung

Ett sätt att säkerställa tillräckligt med mat, innan det är för sent och dessutom boosta deras immunförsvar när de har det som jobbigast, är att se till så att de har det torrt och gott i kupan, samt att kolla om kupan känns lätt och i sådana fall tillse att de får en uppochnervänd honungsburk, i fall deras förråd i ramarna skulle ta slut.

Använd gärna din bigårds egna naturliga honung, alternativt foder deg, flytande stödfoder gör du enkelt av socker.

De övervintrande arbetsbina lagrar under hösten upp ett rikligt förråd av protein i sin bakkropp. Detta kan de göra tack vare det överskott av pollen, som den minskande sysselsättningen medför. Pollentillgången under hösten ar därför stor betydelse. Dels kan bina nämligen tack vare proteinlagret klara sin egen övervintring, dels producera fodersaft för de nykläckta larverna på våren, långt innan naturen har något pollen att bjuda på.

tom burk

Den förutseende biodlaren bör vid invintringen behålla en eller annan ram med mycket pollen i, eller gömma undan några kakor över vintern, förvara dem varmt och torrt så de inte möglar och sen tillsätta dem, innan pollendraget börjar. En del biodlare anser att någon form av pollensurrogat bör ges till bina under våren. Sojamjöl nämnes som bästa medel. Enklast är att hälla mjölet på en pappskiva med en låg glasburk över spärrgallret under kutterspånen så kan bina traska runt och ta vad de behöver i varm och torr miljö.

Clarykupa som fodermatare tillsammans med skälderhus-kupbotten och tak
Clarykupa som fodermatare laddad med sojamjöl(pollen), pollendeg och fjolårets honung på bakplåtspapper

Vinterfordra bisamhället med en hink Bifor, 16 kg färdigblandat bifoder per kupa.

Det går inte att blanda sockerlösning billigare och Bifor är delvis inverterat från sackaros till fruktos och glukos vilket kräver mindre energi för bina att smälta i sina små magar.

Uppemot 25% energi går förlorad i processen i deras magar när sackaros ska inverteras till fruktos och glukos, med till följd att en större mängd spillning som de inte alltid har plats till vilket kan resultera i utsot, d.v.s. de gör sina behov inne i kupan med stor risk för infektioner.

Till skillnad från en vanlig sockerlösning innehåller Bifor inverterat socker som bina inte behöver bryta ned i tarmen. Det minskar risken för kontaminering, sjukdomar och vintertapp. Framställningsprocessen för Bifor säkerställer att den inte kristalliseras. Bifor innehåller hela 75% socker. Det är också viktigt när du ska jämföra priser!

Bifor innehåller endast 25% vatten, medan en normal sockerlösning innehåller cirka 40% vatten. Det betyder att bina inte behöver använda värdefull energi på att avlägsna vatten. Vid utfodring med en vanlig sockerlösning använder bina cirka 20% av energin till att avlägsna vattnet. Med Bifor kan du ge dina bin en mer bekväm vinter då de slipper onödigt arbete och kan använda all energi från fodret till att överleva. Detta får du också beakta när du jämför priser.

Lindhagens har bra pris och billig enhetsfrakt på transport – direkt hem till din bigård!

Lindhagens hemsida

Det enklaste sättet att säkerställa att bina har tillräckligt med vinterfoder hela vintern men framförallt på våren – är att känna med handen vad kupan väger. Alternativt väga kupan.

Erfarna biodlare lär sig känna genom att lyfta i ena sidan av kupan.

Här kommer ett enkelt sätta att väga kupan. En Joel eller Töre plastkupa med 10 vaxade ramar väger ca 5 kg. En låda med 10 cm spån väger ca 1 kg.

D.v.s. yngellåda + foderlåda (exkl. foder) + spån-låda ca 11 kg.

Väger man bara på en sida får man ca. halva vikten, d.v.s. multiplicera avläst vikt med 2.

En mekanisk badrumsvåg på Jula kostar ca 70:-