Olika typer av bikupor

Det finns en mängd olika sorters kupor på marknaden. I princip spelar det ingen roll för bina vilken du väljer om du kör med traditionell biodling, men vissa är bättre än andra, och tänk på din rygg, att hantera och skatta 100-tals kilo honung per samhälle varje säsong – det är slitigt!

Frågar man tre biodlare, får man fem svar, men lita på ditt sunda förnuft.

Kallbygge eller varmbygge spelar inte så stor roll om du har ett gigantiskt nätat hål i botten. Bina kommer att förbruka massor med kolhydrater för att hålla sig varma. Forskare har räknat fram att det går åt ca. 20 miljoner(!) flygningar på en säsong bara för att hålla bina varma i en fullt ventilerad kupa. Hundratals kilo honung för att elda för kråkorna.

Ventilation är viktigt för att bina ska kunna fläkta ut fukt men en stor del av fukttransporten sker termodynamiskt. Ett oisolerat tak och gigantiskt hål i botten skapar onödigt dålig kupmiljö och är direkt energislöseri. Placera kuporna så de inte utsätts för för mycket sol eller blåst, det kostar kolhydrater att kyla eller värma en kupa.

Vårt mål är att om några år ha träkupor med kutterspånsisolering uppåt och nedåt.

Mr. Tom Seeley har myntat begreppet “darwinistisk biodling”.

När det kommer till själva kupan skiljer sig vanliga kommersiella kupor sig oftast från binas naturliga habitat. Man kan lätt konstatera att en vild bibostad aldrig har en botten så som den med variationer ser ut hos dagens bikupor. En bikupebotten har ofta en stor flusteröppning och avståndet från bottenlisterna på den nedersta lådans ramar till en bottenskiva är ofta 1-2 cm. Hos ett trädsamhälle är flusteröppningen liten, ofta minskad med hjälp av propolis. Avståndet från kakbygget till botten kan vara 10 ggr så stort som hos en modern bikupa dvs 10-20cm!

I Norge har man ett standardiserat kupformat för biodling. Så är det inte i Sverige, men “lågnormal”, är ett populärt format för amatörer. Vi har valt frigolitkupor även om vi är emot plast som material, men frigolit har fördelen att de är lätta och skonar ryggarna.

Tänk på miljön, din egen tid, och framförallt din plånbok – Lindhagen i Anderslöv har bra priser och enhetsfrakt för pall-leverans – direkt hem till din bigård. Lindhagen med fem generationer biodling har nog Sveriges största sortiment för biodling.

naturligt